Van moeten naar mogen en hoe jouw lichaam daar bij helpt.

Wat zou er gebeuren als je wat meer van jezelf mag en als je wat minder van jezelf moet?

 

Zie ik daar gelijk al een voorzichtige glimlach op je gezicht?

Komt er een twinkeling in je ogen?

Of voel je een knoop in je buik bij het idee?

 

Ik vind het een heel fascinerend gebeuren, het hele moeten en wat wij onszelf allemaal opleggen.

Zeker als je door krijgt dat je in een moeten sfeer veel minder productief bent, de ideeën veel minder stromen en je creativiteit niet echt bloeit.

Kortom, je bent niet jezelf in optima forma.

Dus hoe kan je goed naar jezelf en je gevoel luisteren als je van alles moet?

Moeten brengt ons naar onze ratio, naar ons hoofd.

Maar om volledig alle mogelijkheden van ons menszijn te benutten, mogen wij juist een mooi balans vinden tussen ons denken en ons voelen.

Ons denken zit uiteraard in ons hoofd en ons voelen in onze buik. We krijgen niet voor niets vlinders in onze buik of buikpijn als iets spannends staat te gebeuren. Maar wat ligt er tussen onze buik en ons hoofd? Ons hart! En daar zit de verbindende factor om van het moeten naar het mogen te gaan.

 

Voel je hem?

 

Als wij vanuit ons hart deze twee dingen verbinden, verbinden wij het denken met ons gevoel vanuit liefde.

“Maar hoe doe je dat dan in de praktijk Marjolein”, hoor ik je zeggen. “Want het klinkt allemaal wel logisch en ik weet het ook wel, maar het dagelijks leven zorgt toch steeds weer voor een hoofdzakelijk (hahaha, kon het niet laten) denkend bestaan. Met weinig ruimte voor gevoel”.

 

Klopt aan de ene kant, maar waarom hebben dan zoveel mensen pijn en ongemak. De een constant en de andere soms. En de een in meerdere mate dan de ander.

De pijn die we beleven laat ons dus duidelijk voelen.

Voelen dat wij ergens blokkeren.

Voelen dat het niet lekker stroomt.

Dat kan gaan om ervaringen of emoties.

Stappen die we niet of juist wel zetten.

 

Dus wij zijn naast denkende mensen ook allemaal gevoelsmensen.

Jammer genoeg hebben we alleen geleerd deze gevoelens zo snel mogelijk kwijt te willen raken zonder naar de echte oorzaak te kijken. Een pijnstiller erin en weer gaan. Maar wat als we zouden gaan luisteren naar wat ons lichaam ons verteld door middel van de pijn?

 

De afgelopen week kreeg ik pijn in mijn rechterpols. Ik werk veel met mijn handen als ik behandel dus is het voor mij gelijk een belemmering. Tuurlijk dacht ik eerst ook even van: “Blehh daar heb ik nou toch echt geen zin in!”. Maar daarna ben ik gaan voelen en luisteren naar wat mijn pols eigenlijk wil zeggen. Ik bekijk eens eerlijk mijn agenda en zie dat ik niet meer heb gedaan dan anders. Dus daar kan de pijn niet zijn oorsprong hebben. Ik belast mijzelf niet fysiek meer dan anders. Mmmmm, belast ik mijn soepelheid (pols) dan meer mentaal? Het is mijn rechterpols en die rechterkant is onze denkkant. En dan valt het kwartje voor mij. Ik ben druk bezig mijn praktijk ook online invulling te geven. Het offline therapeut zijn gaat mij heel natuurlijk af. Het denken en voelen is daar in een mooi evenwicht.

 

Maar het online ondernemerschap is nieuw voor mij. En dan val ik toch sneller voor de valkuil om veel na te denken, te kijken naar anderen en niet genoeg te voelen, te vertrouwen op mijn eiegen gevoel. Ik raak daardoor verwijderd van mijzelf, maar gelukkig is mijn lichaam zo lief mij terug te fluiten. Ik mag dus meer mijn hart inzetten en vanuit liefde voelen en denken en zo stappen in deze nieuwe wereld zetten. Ik mag mijn moeten, zoals ik denk dat het hoort, omzetten in het mogen voelen hoe het bij mij en mijn cliënten past!

En alleen die gedachte geeft mij een hele grote glimlach op mijn gezicht en een dikke twinkeling in mijn ogen!

 

En…..wat zegt jouw lichaam tegen jou? Wat mag jij op je eigen manier gaan doen?? Download mijn e-book Echte Hulp Bij Onze Pijn en kom erachter wat jouw lichaam je vertelt!

 

En heb je vragen? Stuur ze naar ehbopijn@eenvoudiggenezen.nl en ik neem ze geanonimiseerd mee in het eerstvolgende webinar!

maart 30, 2018
Marjolein
story