Vergoeding van de zorgverzekering

Een groepsapp op mijn telefoon lijkt ontploft en ook een Facebookgroep klapt uit zijn voegen.

 

Het is het einde van het jaar en de zorgverzekeringen laten weer van zich horen. Deze keer heeft de CZ groep de bom laten vallen. Een grote groep alternatieve of complementaire zorg wordt in eens niet meer vergoed in 2019.

 

Tja, en dat zaait onrust, heel veel onrust. Heel veel verschillende geluiden zijn er te horen. Men was vooral boos omdat in ons werkveld heel veel mensen de afgelopen jaren aan scholing hebben gedaan om maar aan de nieuwste eisen te voldoen. Om maar erkent te worden door uiteindelijk de zorgverzekering.

Maar waar het uiteindelijk om gaat is de angst, de angst om niet meer vergoed te worden, de angst niet meer goed genoeg te zijn in de ogen van de verzekering en Nederland. Want als we niet meer vergoed worden, krijgen we dan nog wel cliënten?

 

Ik nam deze berichten allemaal eens rustig door en voelde bij mijzelf. Wat doet dit met mij?

Eerlijk? Weinig tot niets. Mijn oplossingsmodus ging wel gelijk aan, maar ik werd alleen wat verdrietig van de negatieve stemming die zich dan gelijk manifesteert in zo’n groep. Mijn creativiteit ging gelijk borrelen en er kwamen gelijk wel 3 of 4 plannetjes omhoog voor het geval mensen het toch niet zelf zouden kunnen betalen.

 

Maar boos? Nee! Ik heb al mijn opleidingen, cursussen en workshops gevolgd omdat zij mij riepen. Omdat deze opleidingen mij lieten groeien in mijn vak, in mijn roeping, in mijn missie.

NIET om vergoed te worden.

Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst werd vergoed door bijna alle zorgverzekeringen was ik wel trots. Dat mag je best weten. Ik voelde toen dat ik voor vol werd aangezien, ik was een volwaardige therapeut.

 

Nu bijna 3 jaar later ben ik zelf ook weer gegroeid en kan ik met een glimlach op mijn lippen terugkijken naar die trots die ik toen voelde. Ik had dat toen blijkbaar nodig om gezien te worden. Waarom? Omdat ik mijzelf nog niet in alle facetten zag. Ik groei als persoon en als therapeut dagelijks. Nu weet ik veel duidelijker wie ik ben als persoon maar nog meer wat ik te bieden heb als therapeut.

 

Dankzij zulke berichten als vandaag vanuit de zorgverzekering mag ik ook kijken wat ik nu echt doe. Ik mag nog duidelijker de wereld inbrengen dat ik via lichaamsgericht werken het psychosociale stuk aan pak. Jouw fysieke klachten hebben hun oorsprong in je energie lichaam. Daar waar jij je ervaringen en emoties opslaat, uit dit leven maar ook uit andere levens.

 

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat ik geen actie onderneem als dat wel kan. Maar mijn therapeut zijn hangt er niet van af. Ik ga jouw helpen als je geholpen wilt worden.

 

Het brengt ook ruimte voor mooie initiatieven zoals de gezondheidscoöperatief. Verder is het altijd goed om kritisch te blijven kijken naar wat er wordt gedaan en wat het resultaat is, of dit nu regulier of complementair is. Vind jij dat alles moet blijven in 2019 zoals het was in 2018 kan je ook een petitie tekenen.

november 16, 2018
Marjolein
eenvoudig genezen, natuurgeneeskunde, verzekering, zorgverzekering